Siirry suoraan sisältöön

Muodonmuutos maassa lymyilevästä savikikkareesta viimeistellyksi esineeksi on hurjan kiehtova.
Esineet ovat tulvillaan energiaa, joka on kulkenut jääkausien läpi ja saanut lopullisen olomuotonsa keramiikkauunin kuumuudessa. 

TARINA

Olen Henriikka Leppänen, pohjoiskarjalainen keraamikko ja muotoilija. Suunnittelen ja valmistan tuotteet studiollani Joensuussa, kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen.

Keramiikan tekeminen on minulle intohimo ja haluan tuoda estetiikkalähtöistä hyvinvointia ihmisten arkeen. Valmistan tyylikkäitä, vastuullisesti valmistettuja ja loppuun asti mietittyjä tuotteita joita on hyvä käyttää – hyvän elämän keramiikkaa.

Savi materiaalina inspiroi minua ja saankin ideoita tutkimalla ja tunnustelemalla sen ominaisuuksia. Haluan luoda jotain uutta ja sellaista jossa moderni kohtaa perinteen tyylikkäällä tavalla. Arvostan karjalaisia juuriani ja edustan perinnettä ja modernia yhdistävää käsityöläisyyttä. Minulle on tärkeää että tuote näyttää ja tuntuu hyvälle, samalla kun se on pitkäikäinen ja yhdisteltävissä monenlaiseen eri tyyliin.

Vietin lapsuuteni Tohmajärvellä, metsän keskellä aivan itärajalla. Luontosuhteeni on vahva. Olen aina tykännyt olla luonnossa, möyriä mudassa ja tutkia ympäristöäni. Kotona tehtiin paljon itse ja olen oppinut pienestä pitäen tekemään käsitöitä.

Keramiikan pariin päädyin, kun lähdin lukion ja muutaman välivuoden jälkeen opiskelemaan esinesuunnittelua ja -valmistusta Kankaanpään opistoon. Keramiikka oli siellä yhtenä materiaalina ja innostuin siitä sen verran, että jatkoin opiskelemaan keramiikka- ja lasimuotoilua Kuopion muotoiluakatemiaan. Muotoilija (amk) -tutkinnon sain valmiiksi vuonna 2012.

​Tein välillä keramiikkalaattoja ja koruja yksiön keittokomerossa raahaten esineet poltettavaksi kymmenien kilometrien päähän. Vuonna 2015 löysin sopivan studiotilan ja rohkaistuin perustamaan oman yrityksen.

Yrityksen nimi Kerafiikka syntyi pitkällisten sanaleikkien jälkeen, kun hoksasin yhdistää sanat keramiikka ja grafiikka. Tein alussa keraamista grafiikkaa, eli painoin grafiikan menetelmillä kuvia saven pintaan. Nyt olen hurahtanut dreijaamiseen ja valmistan enimmäkseen astioita ja sisustustuotteita. Nykyisin kerafiikka tarkoittaakin tyyliä, graafista keramiikkaa.

Blogista pääset lukemaan pidemmän version elämäntarinastani, teksti löytyy täältä.

ARVOT

Hyvän elämän keramiikkaa

AJATUS

Estetiikkalähtöistä hyvinvointia.
Haluan tarjota tyylikkäitä, vastuullisesti valmistettuja ja loppuun asti mietittyjä tuotteita joita on myös hyvä käyttää. Ajattomat ja ammattitaidolla valmistetut tuotteet tuovat iloa pitkään, eikä ole halua ostaa kaukaa rahdattua ja luontoa kuormittavaa tusinatavaraa.

LAATU

Käsityötaito. Kerafiikan kaikki tuotteet on valmistettu Joensuussa, kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Valmistan tuotteet käsityönä, savimöykyn vaivaamisesta valmiiksi esineeksi asti. Valmistan käyttöastiat korkeapolttoisesta kivitavarasavesta elintarviketurvallisilla lasitteilla ja ne ovat astianpesukoneen kestäviä.

YKSILÖLLISYYS

Esineitä joilla on luonne. Tuotteet valmistetaan käsityönä pieninä sarjoina, jolloin jokaisessa esineessä on oma uniikki kädenjälkensä. Valmistan myös yksilöllisiä tuotteita tilauksesta asiakkaan toiveisiin ja tarpeisiin.​

KESTÄVÄ KEHITYS

Käytän myös paikallisia materiaaleja kuten leivinuunin tuhkaa ja luonnonsavea keramiikan raaka-aineina. Pyrin muotoilussa monikäyttöisyyteen ja pitkäikäisyyteen, ja siihen että tuotteet ovat harkittuja. Kierrätän ylijääneen saven uudeksi saveksi enkä heitä materiaaleja hukkaan. Poltan tuotteet kertapoltolla ilman erillistä raakapolttoa energiankäytön minimoimiseksi. Lämmitysmuotona on maalämpö ja keramiikkauuni käyttää aurinkosähköä.