Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » BLOGI » Arvopohja ja ideologia

Arvopohja ja ideologia

Valmistan hyvän elämän tuotteita, kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Maanläheinen energia kumpuaa esineistäni elämyksen tavoin. Haluan tarjota ekologista luksusta ja auttaa ihmisiä kohti parempaa arkea. Tässä tekstissä kerron hieman arvopohjastani ja ideologiastani sekä keramiikan ekologisuudesta.

LUONTOSUHDE

Luontosuhteeni on erittäin vahva. luonto auttaa rentoutumaan ja irroittaa arjesta, samalla kun se on myös uusien ideoiden ja inspiraation lähde. Lisäksi kaikenlaiset otukset ja ötökät, rouheat pinnat ja luonnonmateriaalit inspiroivat minua. Oma elämäntapani on luontoa kunnioittava ja pyrin huomioimaan ympäristöasiat myös työskentelyssäni. Elementtini on maa ja se näkyy varmasti tässä materiaalin valinnassakin. Ideat lähtevät usein luonnonmuodostelmista, niin mikroskooppisen pienistä kuin suuremmistakin muodoista, pinnoista ja struktuureista.

LÄHTÖKOHDAT

Olen lähtöisin maatilalta, Pohjois-Karjalasta aivan itärajan tuntumasta. Vietin lapsuuteni keskellä metsää joten luonto on ollut osa minua jo syntymästä lähtien. Kaiken sortin elukat, luonnon tutkiskelu, mullassa möyriminen ja maatilan työt tulivat hyvin tutuiksi jo lapsena. Kotona syötiin puhdasta itse kasvatettua ruokaa, korjattiin rikkimenneet esineet ja tehtiin vaatteet itse eikä mitään heitetty hukkaan. Halusin olla isona taiteilija, mutta siitä että minkä sortin taiteilija, minulla ei ollut vielä mitään hajua. Kävin kuvataidekoulussa ja maalasin maisemia sekä eläimiä. Nuorena ja vähän vanhempanakin ihannoin toisaalta boheemia elämäntapaa ja toisaalta ekohenkistä omavaraiskulttuuria. Nykyisin elelen vanhassa rintamamiestalossa kadulta pelastetun koiran kanssa, hankin vaatteeni kirpputorilta, kasvattelen ruokaa ja yrttejä takapihallani ja pyrin mahdollisimman luonnonmukaiseen elämään.

KERAMIIKAN EKOLOGISUUS

Voiko keramiikkaa tehdä ekologisesti? Keramiikan ekologisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Toisaalta saven polttaminen keramiikaksi vaatii hurjasti energiaa, mutta toisaalta tuotteet ovat hyvin kestäviä ja pitkäikäisiä. Oikeastaan yksi suuri asia ekologisuuden kannalta ovat kulutustottumukset. Ostetaan vähemmän, mutta laadukkaampia ja pitkäikäisempiä tuotteita.

TOIMINTA:

Keramiikan valmistamisessakin voi noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Kierrättäminen, energiankäytön minimointi ja myrkyttöminen materiaalien käyttö ovat asioita joilla keramiikan ekologisuuteen voidaan vaikuttaa

Tässä esimerkkejä toimista joita toteutan omassa työskentelyssäni:

Huolehdin valmistuksessa syntyvien jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Vältän hukkamateriaalien syntymistä ja käytänkin raaka-aineet viimeiseen tippaan asti, teen esimerkiksi kuivahtaneista savikikkareista uutta käyttökelpoista savea ja otan talteen lasituskaappiin jäävät lasitteiden jämät. Kerään remonteista ylijääviä kaakeleita ja käytän niitä kuvitusteni pohjana. Käytän myös kierrätettyjä työvälineitä sekä pakkausmateriaaleja. Työskentelyn suunnitelmallisuus on myös yksi olennainen osa hukkamateriaalin vähentämisessä. Pyrin minimoimaan sähkönkulutuksen lastaamalla uunin aina täyteen ja poltan esineet kertapoltolla ilman erillistä raakapolttoa aina kun se on mahdollista. Materiaalien valinnassa suosin läheltä saatavia ja myrkyttömiä materiaaleja. Pidän myös tärkeänä raaka-aineiden tuntemusta ja pyrin lisäämään tietouttani materiaaleista sekä niiden vaikutuksista ympäristöön. Työnsuojelusta sen verran että on tärkeää käyttää hyvää hengityksensuojainta kun ollaan pölyävien matriaalien kanssa tekemisissä sekä pitää työskentelyasennot ergonomisina. Tuotteiden suunnittelu jossa otetaan huomioon toimivuus ja tarpeellisuus.

PAIKALLISET MATERIAALIT

Savi on luonnonmateriaali. ”Savi on luonnossa esiintyvä maalaji, joka sisältää pääosin pölymäisen hienoksi rapautuneita ja jauhautuneita kivilajeja”. Savea löytyy kaikkialta maapallolta, ”itseasiassa maapalloa voitaisiin verrata valtaisaan keraamiseen umpipalloon, jonka sisällä on jatkuvatoiminen polttouuni. Planeetallamme on ollut noin kaksituhatta miljoonaa vuotta aikaa myllertää kuoriosansa mineraalit mitä moninaisimmiksi muunnoksiksi ”. (Lainaukset keramiikan materiaalit -kirjasta)

Muodonmuutos maassa lymyilevästä savikikkareesta viimeistellyksi kauniiksi esineeksi on hurjan kiehtova. Esineet ovat tulvillaan energiaa, joka on kulkenut jääkausien läpi ja saanut lopullisen olomuotonsa keramiikkauuniin kuumuudessa. Mielestäni hirmuisen kiehtova ajatus on, että astioiden savi on kaivettu samasta maasta jossa tarjoiltava ruoka on kasvanut. Tämä on mielestäni kiertokulkua parhaimmillaan, ympyrä sulkeutuu.

Savea on suomen pellot, järvenpohjat ja joenuomat pullollaan. Kotimainen savi on alunperin sinertävää maasta otettaessa, mutta muuttuu poltossa terrakotan väriseksi maaperän rautapitoisuuden vuoksi. Leivinuunista ja saunasta saatava puuntuhka on hyvää materiaalia lasitteiden raaka-aineeksi. Se toimii pääasiassa sulatteena, mutta eri kasvien tuhkalla on myös erilaisia vaikutuksia esim. lasitteen väriin. Hiekka on lasinmuodostaja joten sitäkin voi käyttää lasitteen raaka-aineena.

Yksi asia, jota haluan työskentelyssäni saavuttaa, on se että haluan muuttaa maailmaa paremmaksi. Ajatuksena kuulostaa suureelliselta, mutta käytännössä tämä voi koostua pienistä asioista. Haluan tarjota ekologista luksusta ja auttaa ihmisiä kohti parempaa arkea. Jos vaikka olen saanut edes yhden ihmisen elämän maistumaan hieman paremmalta, niin maailma on jo muuttunut ainakin hitusen parempaan suuntaan. olisi vain hyvä pysähtyä miettimään, mikä oikeasti on tarpeellista ja pyrkiä tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä. Asenteisiin ja kulutustottumuksiin vaikuttaminen vaikuttaa lopulta kaikkeen, mitä ympärillämme tapahtuu.

(Tämä blogiteksti on julkaistu alunperin joulukuussa 2017)

Vastaa