Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » BLOGI » Tunnelmia Hakoniemen residenssijaksolta

Tunnelmia Hakoniemen residenssijaksolta

Olin kuukauden ajan Hakoniemen residenssissä, Rääkkylän Oravisalossa. Pidin hieman luovaa taukoa tuotannollisesta työstä ja keskityin paikallisen luonnonsaven työstämiseen ja tutkimiseen.

Olen myös kiinnostunut siitä millaista keramiikkaa täälläpäin on muinoin tehty ja halusin ottaa siitä inspiraatiota omiin töihini. Erityisesti kampakeramiikka ja kampakeraamiset kuvioinnit kiehtoivat. Jakson loppupuolella kokosin valmistamani esineet ja pintakokeilut näyttelyksi, joka oli esillä Hakoniemen navettagalleriassa 16 .- 20.10.

Työstin residenssijaksollani savea, jota löytyi Hakoniemen talon läheisyydestä sekä Varpasalon kosteikon kunnostusalueelta. Käsittelin tätä paikallista luonnonsavea ja tein erilaisia pintakokeiluja tutkien minkälaisiin juttuihin tämä materiaali taipuu.

Varpasalon Heinälammen valuma-alueella on aloitettu kunnostushanke, jonka tarkoituksena on parantaa vesistön kuntoa sekä toimia virkistysalueena. Kosteikolta kaivetun maa-aineksen seasta löytyi todella upeaa harmaata savea, jossa kerrostumat näkyvät kauniina tekstuurina. Halusin kokeilla säilyykö tuo hieno saven tekstuuri poltossa. Veteen sekoitettuna tämä kosteikon savi oli koostumukseltaan tahmeaa liisteriä, kun taas metsästä kaivettu savi oli hiekkaisempaa.

Tein tästä käsittelemättömästä kosteikon savesta pieniä veistoksia rapsuttelemalla saven luonnollista tekstuuria esiin ja tämä oli hyvin mielenkiintoista ja terapeuttista puuhaa. Olen oppinut paljon luonnonsaven kanssa työskentelystä ja päässyt muutaman askeleen eteenpäin pintojen kanssa joita tavoittelen. Jatkossa minulta nähdään varmasti entistä primitiivisempää ja rouheampaa tyyliä.

Elämyksiä paikallisille ihmisille

Oravisalossa järjestettiin Syystulet-tapahtuma, johon kuului yhtenä ohjelmanumerona mahdollisuus seurata luonnonsavesta valmistettujen esineiden primitiivistä kuoppapolttoa Hakoniemessä. Kerroin myös luonnonsaven käsittelyn eri vaiheista ja esittelin työskentelyäni ateljeessa. Tapahtuma alkoi Pässiniemestä, jossa julkaistiin toisen residenssitaiteilijan, Leena Reitun laatima, sota-aikaa tunnelmoiva hirsiteos Salpalinjalle. Illan päätti Zäpämmien levynjulkistamikonsertti Kuukkelissa. Kiinnostus oli suurta ja sainkin vastata moniin ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin savesta ja sen kanssa työskentelystä.

Tavoitteenani on lisätä luonnonsaven arvostusta ja jakaa tietoutta kuinka sitä voi käyttää. Haluan että ihmiset kunnioittaisivat paikallisia materiaaleja sekä sitä hyvää energiaa ja rakkautta mitä käsityöläinen tuotteeseensa lataa. Kirjoitin blogiin kaikkien luettavaksi materiaalitietoutta mm. siitä mitä savi on, löytämääni paikallisen keramiikan historiaa, ohjeet saven käsittelyyn ja tuhkalasitteiden tekoon. Olen postannut aktiivisesti Instagramiin ja facebookiin kokeilujeni tuloksia. Hakoniemen residenssin aikana pidin kuvapäiväkirjaa tekemisistäni ja luonnon inspiraation lähteistä Instagram -tarinoihin. Näyttelyni ja paikallinen luonnonsavi saivat myös paljon huomiota paikallisissa medioissa. Lehtijuttuja tekivät mm. Kotiseutu-Uutiset, Karjalainen ja Koti-Karjala.

Omista tutuista ympyröistä irtautuminen luonnon keskelle teki kyllä todella hyvää ruumiille ja sielulle, ja syksyn väritkin olivat parhaimmillaan. Ulkona oli jatkuva luonnonnäytelmä meneillään vuodenaikojen vaihtuessa. Luonnosta löytyvien yksityiskohtien tutkiskelu on iso inspiraationi lähde. Mudassa möyriminen, saven hipeltely ja erilaisten pintojen tunnusteleminen ovat rentouttavinta puuhaa mitä tiedän. Nämä neljä viikkoa olivat antoisaa aikaa ja pää on täynnä uusia ideoita joita täytyy päästä taas jossain välissä toteuttamaan.

(Tämä blogiteksti on julkaistu alunperin joulukuussa 2019)

Vastaa