Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » BLOGI » Villit veistokset

Villit veistokset

Olen innostunut tekemään veistoksia itse kaivamastani luonnonsavesta. Tarkoituksenani on käyttää pelkästään kotimaisia ja itse kerättyjä materiaaleja. Haluan löytää kestävämpiä tapoja valmistaa keramiikkaa, ja läheltä saatavat materiaalit ovat yksi iso osa jolla keramiikan ympäristökuormitusta voidaan vähentää. Myös materiaalien saatavuus epävarmassa maailmantilanteessa voi tulla haasteeksi. Yleensä savi ostetaan valmiina pussiin pakattuna, se on teollisesti valmistettua, puhdistettua ja tasalaatuista. Savi voi olla kuljetettu hyvinkin kaukaa ja saven materiaalit louhitaan isoista louhoksista. Suoraan luonnosta kerättyjen materiaalien käyttö on harvinaista.

Luonnonsavea kaivamassa Rääkkylässä

Käyttämäni savi on epäarvostettua joutomaata, jonka olen ottanut hyötykäyttöön. Luonnollinen ja villi materiaali antaa teokselle aivan erityislaatuista luonnetta. Matalapolttoista punasavea (joka on raakana harmaata) löytyy yleisesti suomen maaperästä. Sitä voi löytää esimerkiksi pelloilta, jokien ja järvien rannoilta ja rakennustyömailta. Saven keräämiseen täytyy olla maanomistajan lupa, mutta yleensä savimaasta halutaan mielellään eroon.

Kuivaa luonnonsavea

Luonnonsaven käsittelyyn täytyy nähdä vähän vaivaa, mutta tässä prosessissa materiaaliin syntyy aivan erityislaatuinen suhde. Kerään savea vain sen verran mitä tarvitsen ja arvostan sitä luonnon antamana lahjana. En halua heittää murustakaan hukkaan vaan haluan käyttää savea arvoisellaan tavalla, saada aikaan siitä jotakin ainutlaatuista ja arvokasta. Muodonmuutos maassa lymyilevästä savikikkareesta viimeistellyksi teokseksi on hurjan kiehtova. Esineet ovat tulvillaan energiaa, joka on kulkenut jääkausien läpi ja saanut lopullisen olomuotonsa keramiikkauunin kuumuudessa.

Puolankalaista kaoliinia

Pyrin teoksissani hyvin primitiiviseen tyyliin ja haluan työskennellä mahdollisimman yksinkertaisesti ja ilman mitään ylimääräisiä välineitä. Käytän veistosten rakentamiseen vain sormiani. Pintatekstuureihin käytän joskus luonnosta löytyneitä kiviä ja tikkuja, joilla painelen kuvioita saven pintaan. Muodot muotoutuvat saven olemusta kuunnellen, luonnon muotoja toistaen.

Veistosten valmistamista makkaratekniikalla

Teosteni lähtökohtina ovat luonnollinen pintastruktuuri ja orgaaniset muodot, jotka mukailevat materiaalin olemusta. Valmistan teokset hyvin intuitiivisesti, jolloin sisältä kumpuavat tunteet tulevat saven kautta näkyviksi muodoiksi. Nämä tunteet ovat usein sellaisia joille en ole osannut löytää sanoja, jolloin ne tuntuvat omituisilta möhkäleiltä sisuksissa.

Näkin muna, 100% luonnonsavea, 25 cm, 2022.

Inspiroidun kovasti myös kaikenlaisista kummallisen näköisistä eliöistä. Tutkiskelen metsässä puunrunkojen tekstuureja, sammalia, jäkäliä ja pieniä sieniä, viehätyn voimakkaasti aluskasvillisuuden minimaailmasta ja merien olennoista. Mielen valtaa suuri ihmetyksen tunne: oi että minkälaisia kummallisia kasveja ja olioita voikaan olla olemassa!

Torvijäkälää makrolinssillä kuvattuna

Savessa on ilmaisuvoimaa ja sen käsittely on hyvin terapeuttista. Minulla on vahva luontosuhde, lapsena tein savikakkuja ja tykkäsin möyriä mudassa. Savi on maadoittava elementti joka tasapainottaa herkän ihmisen rikasta sisäistä maailmaa ja pää pilvissä leijuvaa olotilaa. Savimateriaali on ennen kaikkea väline jolla tuon sisäistä maailmaani näkyväksi. Voin paremmin kun saan kokeilla, tutkia, luoda, tehdä itse ja oppia virheiden kautta.

Cladonia ja Näkin muna, 100% luonnonsavea, 2022

Taiteen tekeminen on minulle olemassaolon muoto. Taiteen avulla pyrin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Tiukat säännöt ja täydellisyyden tavoittelu ahdistavat. Meissä on muhkuroita, säröjä ja lommoja, ja ne kertovat tarinaa eletystä elämästä. Täydellisyys on harvoin mielenkiintoista ja näen kauneutta viimeistelemättömyydessä.

Mörrimöykyn kolo, 100% luonnonsavea, 27 cm, 2022.

Haluaisin herättää ajatuksia luontosuhteesta sekä suhtautumisesta omaan itseen. Kuinka voisi suhtautua lempeämmällä tavalla itseensä, odotuksiin, vaatimuksiin, kriittisyyteen. Haluaisin lisätä ymmärrystä herkän ihmisen tunnemaailmasta joka usein jää huomaamattomiin. Haluan herättää empatiaa muita ihmisiä kohtaan, sellaisiakin joita on vaikea ymmärtää.

Teokset ovat saatavana Taikon verkkokaupasta: https://www.taiko.art/henriikka-leppanen

Video teosten valmistamisesta löytyy täältä: https://youtu.be/AyJjb4_k3cM

Blogiteksti luonnonsaven käsittelystä löytyy täältä: https://kerafiikka.com/luonnonsaven-kasittely/

Ja lisää villiveistoksia löytyy taidesivultani: https://www.henriikkaleppanen.com/

Vastaa